Bio

Jag gillar att paddla kajak, äta ekologisk mat och spela musik.

Motto: Främlingar jag möter är antagligen nya vänner.

Uppväxten

Far är pensionerad jazzmusiker/musiklärare och mor pensionerad bibliotekarie. Hon spelade en del klassisk musik på piano under min barndom på Kungsholmen i Stockholm. På skivspelaren snurrade ofta Stan Getz, Antonio Carlos Jobim och Lars Gullin. När jag fick bestämma musiken blev det alltid Burken med Rockfolket och favoritlåten var Hej Baberiba. Ibland var det jam sessions hemma hos oss på Fleminggatan när jag var liten. När jag var sex år började jag spela boogie woogie på piano. Barndomens fotbollsintresse (jag var målvakt) följdes av kajakpaddling under tonåren.

Utbildningar

Grundskola och treårigt ekonomiskt gymnasium i Uppsala.

Gitarrlektioner på Kommunala Musikskolan för George Varney och Bertil Fernqvist.

Extra tack till musiklärare Lars “Pocket” Andrén på Vaksalaskolans högstadium.

Militärtjänst, Idrottspluton i Kungsängen, Stockholm.

Jazzgitarrlektioner av Tomas Arnesen vid Studiefrämjandet i Uppsala.

Bollnäs folkhögskola med elgitarrlektioner för Jonny Johansson.

Ett år vid Musikhögskolan i Örebro med elgitarrlektioner för Mats Norrefalk och klassisk gitarr för Peder Riis.

10 år på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Studerade elgitarr för Staffan Linder, Ola Bengtsson, Jan Ottesen och Anders Ullberg. Kompositionslärare: Lars-Erik Rosell, Lars Ekström, Sven Ahlbäck, Karin Rehnqvist, Anders Hillborg, Örjan Fahlström och Maria Schneider. Det blev till slut två masterexamina: En i elgitarr och en i komposition.

Eget skivbolag, musikeranställning, priser och allmänt skryt

1998 startade jag eget skivbolag, Nomis Musik.

Samtidigt med studier på Musikhögskolan turnerande jag i Europa och Nordamerika med folkmusikgrupperna Kalabra, Svart Kaffe, Marsipan och Gravity. Jag undervisade även i mandolin och munspel på Studiefrämjandet och på folkhögskolorna i Bollnäs samt Sjövik. Under alla år som frilansmusiker har jag arbetat upp ett stort kontaktnät med musikarrangörer, musiker och institutioner i Kultursverige.

2009 blev jag anställd av Musikalliansen med uppdraget att arbeta heltid som frilansmusiker.

2010 flyttade jag från lägenhet på Kungsholmen i Stockholm till 1800-tals timmerhus på sörmländska landsbygden. 

2010 och 2013 vann Nomis Musik det tyska musikkritikerpriset Die Schallplatten Kritik för de två CD-produktionerna Diagonal och Aurora med Stockholm Lisboa Project.

2014 blev jag sambo med M och vi har sedan dess fått två barn.

2016 släpptes skivan Janela med Stockholm Lisboa Project på Nomis Musik. Den blev nominerad i klassen bästa folk- och världsmusikutgåva på Folk- och världsmusikgalan 2017. Janela blev även rankad nr 1 av Svenska Dagbladets CD-recensent.

2017 grundades STORK, dvs Simon Stålspets Orkester. Musikerna bor i Sörmland och all musik & text är nyskriven av mig eller i samarbete med andra låt- och textskrivare, s.k. co writing

Jag har komponerat musik för Kungliga operakören, symfoniorkester, brasskvintett, storbandsjazz, diverse kammarmusik, popmusik och visor, arrangerat musik för Ale Möller Band & kammarkvintett med mera. Mina kompositioner finns utgivna på CD med grupperna Kalabra, Lystra, Svart Kaffe och Stockholm Lisboa Project.

Idrottsintresse vid sidan av musiken

Under åren som professionell artist har jag även idrottat aktivt. Mest paddling, styrketräning, skidåkning och löpning. Det är kul och känns bra för kroppen och knoppen.

 

2021 vann jag dubbla Kanot SM-guld i klassen H50. K1 5.000 meter och Shorttrack Maraton.

Pressklipp

“Stålspets briljerar på sina stränginstrument. Han spelar skickligt och får det att bli intressant” -Södermanlands Nyheter

“Låter sina flinka fingrar twanga fram ljuv musik, alternerandes mellan gitarr och mandolin” -Eskilstunakuriren

“Sanslöst skicklige musikern Simon Stålspets från Dunker” -Katrineholmskuriren

Utbildningar

Fil. mag. klassisk komposition, Kungliga Musikhögskolan, Stockholm.
Fil. mag. elgitarrpedagog, Kungliga Musikhögskolan, Stockholm.
Folkmusik i Norden, Högskolan i Falun.
Folkmusik i Världen, Högskolan i Falun.
Arrangering och komposition, Örebro Musikhögskola.
Musikvetenskap, Uppsala Universitet.
Ekonomiskt 3-årigt gymnasium, Celsiusskolan, Uppsala.

Stipendier

Kungliga Musikhögskolans stipendium

Stims kompositionsstipendium

Årets näverlur, Rune Seléns kulturfond

Composer in Residence, Visby tonsättarskola

Konstnärsnämndens resestipendium till House of Songs, Austin Texas

Diskografi i urval

2016 Stockholm Lisboa Project Janela, Nomis Musik

2012 Stockholm Lisboa Project Aurora, Nomis Musik

2009 Stockholm Lisboa Project Diagonal, Nomis Musik

2008 Gravity Roadman, Enviken Records

2007 Stockholm Lisboa Project Sol, Nomis Musik

2005 Svart Kaffe Tretår, Nomis Musik

2003 Lystra Lystra, Nomis Musik

2000 Kalabra Folka, Caprice Records

1997 Svart Kaffe Fransk rost, L´autre Distribution

1997 Kalabra Kalabra, Caprice Records