Amerikanerna valde Trump till sin president…

Spaning från turnébussen

Under mina turnéer i olika länder och världsdelar har jag lagt märke till att samhällen som har stora klasskillnader medför att människor känner sig missnöjda och rädda. I mer jämlika samhällen däremot, där skillnaden mellan hög- och låginkomsttagare är mindre, verkar de flesta människor trivas bra.

1980 hade Sverige som minst skillnad mellan fattig och rik. Då hade vi också stora idrottsliga framgångar med bla Ingemar Stenmark, Björn Borg, Frank Andersson, Thomas Wassberg med flera. Under en lång rad år hade vi byggt upp en stor offentlig sektor med hjälp av skatteintäkter. Kommunala musikskolor och idrottsföreningar blomstrade. Många arbetade ideellt med föreningsliv inom kultur och idrott.

Missnöjespartiernas framväxt på senare år beror till stor del på att samhället har blivit mer och mer orättvist. Klasskillnader har ökat, rädslan för att bli fattig har ökat och skapat grogrund för missnöje att växa.

Mitt åtgärdspaket för USA

Nu har den underkvalificerade galningen Donald Trump valts till USA´s president och jag tror det i grunden beror på missnöje emot maktetablissemanget. Om jag fick bestämma så skulle jag ändra på några saker i USA:

x  Gör utbildning gratis för alla och satsa särskilt på idrott (hälsa) och historia (viktigt att få perspektiv på tillvaron).

x  Inför ett socialt skyddsnät för alla.

x  Skärp vapenlagarna mycket och samla in alla vapen som finns hemma hos folk.

x  Avveckla kärnvapen.

x  Beskatta sånt som är dåligt för hälsan och miljön tex bensin, flygresor, alkohol, socker. Flygbiljett USA-Europa: 25.000 kr? 1 liter bensin: 50 kr? Såklart skulle en sådan hög beskattning bli impopulär men det skulle få folk att ändra sina vanor och växthuseffekten att avta.

När jag ändå är igång skulle jag även vilja ändra så att varje röst räknas i presidentvalet, slopa elektorsystemet. Byt måttenheter till cm, kg och Celsius. Skriv datum med år först, sedan månad och sist dag. Sätt handtag på papperskassarna och förbjud onödiga plastförpackningar (Det finns snart mer plast än fisk i haven).

Tack för att du orkade läsa ända hit. Ha en bra dag!

 

Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.