Flen-Flensburg-Flen, med tåg

Vi gjorde en turné med Stockholm Lisboa Project i helgen, spelningar i Danmark och Tyskland. Vår sångerska Rita Maria flög från Lissabon och svenskarna tog tåget till jobbet denna gång. Bra för miljön och på flera andra sätt visade det sig. Jag hann t.ex. läsa en intressant bok under resan!

Professor Peter Söderbaum efterfrågar en bredare syn på ekonomi än den neoklassiska nationalekonomin, vilken enbart utgår från att räkna pengar. Det vore enligt författaren önskvärt att förutom monetära dimensioner även beakta miljödimensioner, kulturella dimensioner, hälsomässiga dimensioner etc. I boken jämförs neoklassisk ekonomi med institutionell ekonomi.

Boken innehåller även tips från Albert Einstein, som sade ungefär: För att ta itu med lokala eller globala samhällsproblem bör en vända sig till någon annan än de som förordar teorier och metoder som ligger till grund för dessa problem.

Misslyckandet på klimatmötet i Köpenhamn 2009 kan till en del handla om att man vände sig till neoklassiska ekonomer som experter. För dem handlar det enbart om att hitta marknadslösningar. Det neoklassiskt nationalekonomiska agerandet leder i förlängningen till knasigheter t.ex. att handla med utsläppsrätter, d.v.s. låta pengar förblinda förståndet (min egen formulering).

Behovet av ideologisk debatt framhålls i boken. Värderingar är alltid med oss, som Gunnar Myrdahl sade.

      

Stockholm Lisboa Project spelade bland annat på rockklubb Gazzvaerk, Danmark och passade på att posera lite framför väggmålningarna i lokalen.

                 

Sankt Mariakyrkan i Flensburg. Vi fick äran att vara med och spela vid finalkonserten på Folk Balticafestivalen. Det var fullsatt i kyrkan där såväl unga lovande musiker som professionella musikgrupper framträdde. Publiken var uppsluppen och applåderna rullade runt i de höga valven. Sen blev det efterfest med chili con carne och jam session, finemang!

Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.