John Scofield på Fasching

Häromkvällen lyssnade jag på John Scofield och hans band på Fasching, Stockholm. Det var fullsatt, uppskattningsvis ca 250 personer. Kul att bra jazz drar mycket folk!

Flyget hade blivit försenat och länge såg det ut som att en kompis till mig skulle få låna ut sin gitarr till John eftersom bagaget inte hunnit fram. 10 minuter innan konserten kom dock Johns gitarr. Min kompis tog emot beskedet med blandade känslor. Artisterna hann dock inte byta om till konsertkläder utan framträdde i t-shirts, vilket föranledde ett vältajmat mellansnack med publiken i början av första set.

John spelar med stor precision, kraft och god smak i förening. Någon sa att han tycker John spelar “fulsnyggt” och jag förstår det. John är mästare på klangliga dissonanser, yviga rytmer och ibland lite skavande ljud. För mig är John den störste och mest inflytelserika elgitarristen, den jag lyssnat mest på sedan 1990-talet.

Country for old men heter senaste albumet och är namnet på konserten. Det är en samling gamla välkända countrylåtar, ofta framförda som jazzlåtar med inslag av fusion och soul, rekommenderas!

Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.